Що зігріє холодними вечорами?

Через ракетні обстріли та знеструмлення українці шукають альтернативні шляхи зігрівання. Певні продукти і напої здатні адекватно підняти температуру тіла та довше утримувати тепло.

Отже, яким має бути раціон, коли треба зігрітися:

1. «Концентрати енергії», що містять багато калорій — жири: сало, горіхи, масла, насіння.
2. Гострі спеції, що прискорюють кровообіг і зігрівають, особливо у поєднанні один з одним. Карі, васабі, хрін, гірчиця, всі види перців, корінь імбиру, мускатний горіх, кориця, гвоздика, коріандр, шафран, кардамон, кумин, кріп, петрушка, базилік, розмарин, аніс, часник, лляне насіння.
3. Продукти тваринного походження, білки. Це яйця та риба, а якщо м’ясо, то це буженина, яловичина, свинина, птиця, ягнятина. Підійде в’ялене, запечене чи сушене м’ясо.
4. Важливі і продукти, що містять йод, для підтримки щитовидної залози, яка допомагає в терморегуляції організму: морська риба та капуста, водорості, морепродукти.
5. З напоїв — теплі м’ясні бульйони, борщ з квасолею та буряком, супи на овочах та сочевиці, кава, зелений чай, какао, тепле молоко з медом. У чай можна додати різні трави та імбир, а до кави — корицю або кардамон.
6. Важливі вітаміни калію і магнію, а вони є в бананах, зеленому горошку, бобових, морквини, гарбузі, буряках, картоплі, солодкому перці, капусті, авокадо, петрушці, шпинаті, куразі та фініках.

Зігріваємось смачно!